Een dag winkelen met moeders

Je kent het misschien wel. Een paar keer per jaar moet je de stad in. Gewoon even kijken. Eerst koffie en dan zien wat je tegenkomt. Over de telefoon spreek ik met mijn moeder een dag in het voorjaar af. Het voorjaar betekent een soort van nieuwe ronde, nieuwe kansen. We laten de vrieskou en wollen truien achter ons en komen onze voordeuren eindelijk weer uit. De eerste dagen waarop de zon zich laat zien zijn een feit. Tijd voor een belletje. “Mam, om 10 uur zie ik je bij die koffietent op de hoek. Je weet wel, die tent waar je uit 1000 verschillende koffiesmaken kunt kiezen en je eigen bonbons kan maken. 


Ik stap de deur uit en besluit dat een sjaal rond dit tijdstip nog geen overbodige luxe is. Ik houd mezelf voor dat de temperatuur zo wel zal stijgen naar een aangenamer getal. Het vocht die de nacht heeft achtergelaten op mijn zadel veeg ik weg met mijn sjaal en stap op de fiets. Onderweg bedenk ik mij dat het een tijd geleden is….een dag rondhangen in de stad. Ja, als puber met vriendinnen deden we dat vaak, maar met je moeder is het tóch anders. Ik heb er zin in. 


Heeerlijk die koffiegeur op zaterdagochtend. Of is het nu die verse chocoladetaart die ik ruik. Eén ding staat vast, een betere start van de de dag dan dit is er niet. Na een goede bak koffie heisen we onszelf ‘helaas nog’ in onze zware winterjassen. We beginnen onze slenter-tocht door de stad.  Grappig hoe je met je moeder altijd vooraf een route bepaald. Ik weet dat er veel veranderd is. Er zijn de afgelopen jaren veel winkels leeg komen te staan. De consument heeft massaal het internet gevonden. En het is ook zo, àlles is te koop achter het computerscherm. Zelf ben ik nog geen frequente internet koopster. Op één of andere manier wil ik dingen kunnen zien, voor me kunnen houden en aan kunnen raken. Gedoe vind ik het terugsturen van spullen die niet goed zijn. 


We lopen door en laten de ochtend relaxed aan ons voorbij gaan. We slaan links en rechts een paar straten in. Het leukst vinden wij dat je hier naast grote winkelketens veel zelfstandige ondernemers ziet. Een aanwinst voor de diversiteit en beleving van de stad. Een mooi voorbeeld vond mijn moeder het feit dat ondernemers tegenwoordig wonen en werken in leegstaande winkels. Ow zei ik, kan dat zomaar? We slaan een zijstraat in aan de rand van het centrum. Een jonge vent zet net een paar spullen buiten. Hij begroet ons vriendelijk. Het was inmiddels 12 uur en dit voormalig uitgestorven deel van de stad begint te leven. Twee deuren verder gaan we een bloemenzaak binnen. Tenminste… ja dat is het. Maar wel een héle bijzondere merk ik op! De bloemenzaak loopt naadloos over in de keuken en woonkamer van de vrouw. “Zin in koffie?” was haar antwoord op mijn nieuwsgierige blik. Mam en ik keken elkaar aan, “Ja, lekker!” 


De jonge vrouw woont en werkt in dit pand. Ze is van woensdag tot zaterdag open. Omwonen is voor haar dé oplossing om haar droom na te jagen. En het werkt! Met haar bloemenzaak kan ze de kosten voor haar woning/bedrijf opbrengen. In het begin twijfelde ze om een zaak te starten. Ben ik wel geschikt om een eigen zaak te runnen, vinden klanten mijn bloemen-creaties wel mooi genoeg en is de markt verderop niet een te grote concurrent? Uiteindelijk heeft ze haar excuses aan de kant gezet en is ze gestart met vier andere ondernemers in de straat. “Omdat we hier met meerdere jonge ondernemers bij elkaar zitten is eigenlijk de beleving van de hele straat anders geworden. We versterken elkaar en dat is zò gaaf om mee te maken!”

Na een uur vertrekken we met een lach op ons gezicht en twee bossen bloemen onder de arm. Omwonen….…even onthouden! 

Wil je jouw ondernemersdroom najagen dan is Omwonen misschien een hele mooie start. Wij zijn constant opzoek naar leegstaande panden en ondernemers in Twente. Schrijf je in of meld je aan via de nieuwsbrief onderaan deze pagina. Wie weet tot snel!

Auteur

Nienke Goossen

Conceptontwikkelaar

""Laat je niet leiden door het bestaande, kijk naar hoe het beter kan.""

Vorige

Geslaagde infoavond # The day after

Volgende

Jonge ondernemers zijn de toekomst

Op de hoogte blijven van Omwonen