Jonge ondernemers zijn de toekomst

Jammer al die leegstand in de stad, maar hoe pakken we dat aan? Door goede initiatieven als Omwonen te ondersteunen en door te pakken! Wonen is natuurlijk meer dan alleen een woning. Naast een goede woonwijk is een levendige en leefbare binnenstad ook belangrijk.

Door Robert Olde Heuvel 
Stadsstrateeg bij Welbions


Gewoon doen

Tevreden wonen is natuurlijk meer dan alleen een goede woning. Het gaat ook om een fijne buurt die schoon, heel en veilig is. Daar hoort natuurlijk ook de binnenstad bij. Als Stadsstrateeg ben ik samen met mijn collega’s gaan kijken hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan een levendige en leefbare binnenstad. Het idee is ontstaan om wonen & werken toe te voegen aan de binnenstad. Durven om iets anders te doen. Ik hoop natuurlijk dat als het aanslaat ook andere particulier eigenaren het concept overnemen.

Welbions heeft een leegstaand pand aan de Marskant. Het ligt op een mooie route naar de binnenstad. Je ziet dat veel mensen hier langs rijden, langs fietsen en langs lopen. Ik denk dat wij met dit pand een verschil kunnen maken door wonen & werken te laten zien. Ik ben altijd opzoek naar innovatieve ideeën. Zo zijn we bij TriMotion en het concept Omwonen uitgekomen. Ik vond het ook wel spannend, Omwonen is toch een nieuw concept.


Hobbels 

Het project zijn we begonnen met het idee: we gaan het gewoon doen! Waar ik niet direct een beeld bij had, was de invloed van bewoners in het appartementencomplex erboven. Dat er een VVE zit dat wist ik wel. Er zitten namelijk 42 appartement boven het leegstaande pand. Wat ik niet wist is dat zij een stem hebben in het geheel. Als de meerderheid zegt we willen dit niet. Dan gaat het niet door. Dat zou natuurlijk een domper zijn!

We vonden het erg belangrijk om de bewoners mee te nemen in de plannen. Samen met het bestuur van de VVE hebben we alles goed voorbereid. Uiteindelijk zijn de bewoners ook blij met een goede invulling van de leegstaande ruimten. En zo konden wij verder met het zoeken naar geschikte bewoners voor de units.


Voor wie

Het zijn vaak jonge ondernemers die net afgestudeerd zijn of vanuit de huiskamer of zolder hun onderneming runnen, die niet het geld hebben om een pandje in de binnenstad te huren. Het is en te duur en het is vaak voor een periode van 3, 5 of 10 jaar. Ik snap dat je als jonge ondernemer daar niet aan vast wil zitten!

Je wil als ondernemer wel laten zien wat je doet. Maar vanuit huis is dat lastig. Die groep willen we graag helpen. We willen ze de mogelijkheid bieden om een unit te huren tegen een betaalbare prijs. Niet tegen een contract voor bepaalde tijd, maar met gewoon een opzegtermijn van een maand. Geen grote verplichtingen. Voor in het pand kun je werken en achterin wonen. Er komen flexibele inrijdbare units waar een keuken, toilet en badkamer in zit.

Ik vind het belangrijk dat het concept flexibel is. Het kan natuurlijk zo zijn dat je het hebt geprobeerd, maar na een jaar zie je dat het niet aanslaat. Dan moet je ook gemakkelijk de huur kunnen opzeggen. Loopt het goed? Groeit je onderneming? Dan hopen we dat ondernemers de stap durven te maken naar een pand in de binnenstad. 

Omwonen is een mooie aanloop voor wat groters. Hiermee creëren we samen een gezellige en levendige binnenstad.


Als de vergunningen er zijn starten we voor de zomer nog met de verbouwing aan de Marskant. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je onderaan de pagina in voor de nieuwsbrief. Auteur

Robert Olde Heuvel

Stadsstrateeg bij Welbions

"Samen creëren we een gezellige en levendige binnenstad."

Vorige

Een dag winkelen met moeders

Volgende

Verbouwing gestart: 500m² minder leegstand in Hengelo!

Op de hoogte blijven van Omwonen