Verbouwing gestart: 500m² minder leegstand in Hengelo!

Blogwaardig nieuws dacht ik zo! We zijn ontzettend blij dat we het samen nu voor elkaar hebben gekregen: de eerste bewoners hebben getekend en de verbouwing aan de Marskant is deze week begonnen. Een mijnpaal voor de bewoners, pandeigenaren en Gemeente. We hebben wat te vieren!

500m² minder leegstand 
Nieuwe invulling van het pand levert niet alleen meer creativiteit op in de stad, maar ook 500m²(!) minder leegstand in het centrum. Deze creatieve ondernemers combineren wonen en ondernemen in het kantoorpand. Een waardevolle bestemming die niet alleen leegstand tegengaat, maar ook zorgt voor meer levendigheid. Bedankt Welbions en bedankt Gemeente Hengelo!

Laat het verbouwen beginnen!
Nu de vergunning rond is, is het aan woningcorporatie Welbions om de laatste weken van het jaar het pand ‘bewoonbaar’ te maken. Daarna krijgen de bewoners de vrije hand om de ruimte om te toveren tot ideale leefplek. Het is geen eenvoudige klus om een volledig lege ruimte zelf in te delen. Als ondernemer en tegelijkertijd bewoner word je gedwongen om kritisch naar de beschikbare ruimte te kijken. Welke oplossingen zijn praktisch voor mijn werk en hoe wil ik wonen? Kies ik ervoor om wonen en werken duidelijk van elkaar te scheiden, of kunnen woon- en werkfuncties volledig door elkaar lopen? Het gebruik, indeling en routing… alles wordt overwogen.

Nadenken over je toekomst als ondernemer

Omwonen is een uitdaging: met de ruimtelijke indeling ben je er nog niet! Naast de inrichting zul je goed na moeten denken over je toekomst als ondernemer. Wat doe ik op dit moment met mijn bedrijf, waar werk ik naartoe en hoe wil ik mij aan de buitenwereld presenteren. Wat is mijn meerwaarde, en hoe zorg ik ervoor dat ik optimaal gebruik maak van de ruimte en mensen om me heen? Dit vraagt om een flinke dosis inzicht en creativiteit. 

Ruimte voor nieuwe ideeën
Het is gaaf om te zien hoe creatief mensen kunnen zijn en hoe nieuwe leefomgevingen ontstaan door mensen simpelweg de ruimte te geven! Tussen december en februari betrekken de eerste bewoners het pand. De afgelopen week zijn de eerste ideeën en schetsen met ons gedeeld. Wij zijn heel benieuwd hoe deze plannen zich ontwikkelen tot unieke concepten. Nieuwsgierig hoe de ruimtes er uit gaan zien en waar de bewoners aan werken? Via de Facebookpagina van Omwonen houden we je de komende weken op de hoogte welke ondernemers zich gaan vestigen aan de Marskant in Hengelo.

DeFlat Kleiburg
Een ander creatief woonconcept is de DeFlat Kleiburg, in de Amsterdamse Bijlmermeer. Toen het nieuws “jullie mogen verbouwen!” ons vanuit de Gemeente bereikte was de Dutch Design Week net voorbij. DeFlat Kleiburg was de grote winnaar van de Dutch Design Awards 2017. Met dit project, een ‘klusflat’, kunnen oude en nieuwe bewoners zelf hun appartement afbouwen en invulling geven aan de ruimte. De jury was eenduidig: “DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft.” Een inspirerend concept waarbij bewoners net als onze ondernemers ruimte krijgen om zelf hun creativiteit los te laten op hun eigen project.

De toekomst van wonen
DeFlat en de ondernemers die in Hengelo gaan Omwonen zijn voor mij dé bevestiging dat we anders met beschikbare ruimte om kunnen en moeten gaan. Vaak zitten we vast in een lineaire denkproces als het om (woon)oplossingen gaat. De vraag hoe zouden de starters van nu willen wonen en willen leven wordt bijna nooit gesteld. Door dit wél te doen ontstaan nieuwe perspectieven en kansen. Het getuigt van lef om samen met eindgebruikers nieuwe manieren van wonen vorm te geven. Ik ben dan ook erg blij dat we dit samen met de Gemeente en Welbions en investeerders voor elkaar hebben gebokst.

Ik wens de bewoners de komende maanden heel erg veel succes. Laat het verbouwen beginnen!Auteur

Nienke Goossen

Conceptontwikkelaar

"Laat je niet leiden door het bestaande, kijk naar hoe het beter kan."

Vorige

Jonge ondernemers zijn de toekomst

Overzicht

Bekijk alle artikelen

Op de hoogte blijven van Omwonen