Vrij & blij huren, werken en leven

Fijn, vier muren, een dak boven ons hoofd en de verwarming hoog. Echt dikke mazzel dit huurhuis waar we via via via terecht zijn gekomen, want er zijn niet veel betaalbare huurwoningen per direct te huur.


De hypotheker

Afgelopen week is een collega-ondernemer (wij werken in een maatschap) bij de Hypotheker geweest. Het vinden van een betaalbare huurwoning blijkt erg lastig. Daarom is kopen misschien een idee.


Hij is alleen en verdiend nét iets meer dan de sociale huurgrens. Voor hem betekent dit dat hij alleen moet opdraaien voor hoge maandelijkse lasten of het huren van alleen een studentenkamer of het kopen van een garagebox…
De hypotheekadviseur kwam in eerste instantie met goed nieuws! Ben je langer dan één jaar zelfstandig ondernemer dan is het afsluiten van een hypotheek al mogelijk (dit is sinds januari 2017). Er wordt alleen wel gekeken naar de jaarrekeningen van de laatste drie jaar. Tussen de inkomsten uit eigen onderneming en inkomen uit arbeid in loondienst wordt geen onderscheid gemaakt. Het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaar telt. Punt.


Ben je minder dan 2 of 3 jaar zelfstandig ondernemer, dan moet je er wel rekening mee houden dat je in aanmerking komt voor een percentage (75% of 90%) van de koopsom. Een goede prognose en een realistisch bedrijfsplan e.d. kunnen helpen. Jammer genoeg kreeg mijn collega ondanks een positief beeld over de toekomst het advies om nog een jaar thuis te wonen en heel hard te sparen. Zijn gemiddelde inkomsten van de afgelopen 3 jaar waren net genoeg voor een garagebox… dat komt voornamelijk omdat hij tijdens zijn studie voornamelijk bijbaantjes had (zoals elke student) die voor nu bepalend zijn voor de hoogte van zijn hypotheek. 


Vrij en blij

Naast het wel of niet kunnen kopen, is de vraag, wil je dat!? Een huis kopen als jonge ondernemer... Misschien is eigenaar worden/zijn van je eigen leven voor nu wél even genoeg. Die bakstenen en dakpannen komen later wel of misschien zelfs helemaal niet. 


Het kopen van een huis kan voelen als jezelf vastleggen, een beperking van je vrijheid en flexibiliteit. Zeker als je net één jaar op stoom bent als ondernemer. Misschien groeit je onderneming sneller dan verwacht of heb je onverwachte tegenvallers. Dan kunnen grote verplichtingen (zoals een hypotheek) een blok aan het been zijn. Maar wat moet je dán?


Het alternatief

Wonen en werken in een garagebox gaat ver en mag natuurlijk niet. En blijven wonen bij je oude hoofdsponsor is ook niet echt een droom… Maar wonen in een winkelpand/bedrijfsruimte kan een perfect alternatief zijn. Een overvloed aan vloeroppervlakte kan voor jonge ondernemers dé ‘tijdelijke’ woon/werk oplossing zijn tijdens het opbouwen van een eigen onderneming. Tenminste, dat dachten we bij Trimotion en inmiddels ook bij Welbions en de Gemeente Hengelo. 


We hebben een plan bedacht om dit idee niet alleen aan de stamtafel van de kroeg te laten, maar zijn er mee aan de slag gegaan. En zie hier: Omwonen bestaat! De perfecte oplossing voor de startende ondernemer die wat toe te voegen heeft aan onze binnenstad. Ben je modeontwerper/ster of ben je een reclamebureau begonnen op zolder? Ben je advocaat aan de keukentafel of heb je een webshop maar wil je een echte winkelruimte? Dan is dit misschien wel jouw perfecte start! 


We zijn benieuwd wat je wilt gaan doen en hoe je dat voor je ziet. De mogelijkheden van een open werk/winkelruimte zijn eindeloos. Ben je ondernemer en geïnteresseerd? Kom dan 7 maart a.s. naar de infoavond aan de Marskant 21-27 in Hengelo. Laat onder aan deze pagina even weten of je komt of stuur een berichtje. 

Auteur

Nienke Goossen

Conceptontwikkelaar

""Laat je niet leiden door het bestaande, kijk naar hoe het beter kan.""

Vorige

Zonder lef geen innovatie

Volgende

Geslaagde infoavond # The day after

Op de hoogte blijven van Omwonen