Ymko Piek - Piekfyn

Een broedplek waar alles samen komt

Hengelo of Amsterdam? Hengelo is het overtuigende antwoord van Ymko Piek als we hem spreken in de ruimte waar hij inmiddels de officiële huurder van is. Aan de Marskant in Hengelo heeft Ymko sinds kort 170m2 tot zijn beschikking. “Een goede vriend bracht me op de hoogte van Omwonen. Ik was al vroeg in het proces op de hoogte van de eerste ontwikkelingen. Nu een jaar later staan we hier te klussen!”

Als we binnenstappen via de schuifdeuren (overgebleven van de oorspronkelijke kantoorfunctie) valt de sfeer gelijk op. Heel relaxed, muziek op de achtergrond en jongens die aan het klussen zijn. Een huiselijk gebeuren. Dit is niet persé de sfeer die je verwacht in een voormalig kantoorpand.


Kunstenaar én sociaal ondernemer

Ymko is als kunstenaar begonnen. Dat ging eigenlijk goed verteld hij. Zijn kunst werd opgepikt waardoor hij een tijd lang in Amsterdam heeft gewerkt. Als jonge kunstenaar heeft hij hier een mooie tijd gehad.

“Maar weet je wat het wel is met Amsterdam, kunstenaars moeten vechten voor een plek. De kunstenaarswereld daar is een aparte wereld, vooral als je kijkt naar de commercie die er omheen hangt.”

In Hengelo ligt dat toch anders volgens Ymko. “Je bent hier als kunstenaar sneller zichtbaar. Er is veel meer ruimte om jezelf te laten zien en verder te ontwikkelen.” De kansen die hier liggen, zijn familie die er vandaan komt (4 generaties “Piek”) en veel waardevolle contacten hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat hij vier jaar geleden is teruggekomen naar Hengelo.

Als we doorlopen naar het midden van de ruimte zien we tussen de verschillende werkplekken een aantal van zijn schilderijen de ruimte vullen. Hij maakt tegenwoordig vooral kunst omdat hij het leuk vindt. Als kunstenaar is Ymko de afgelopen jaren vooral los gegaan op de buitenmuren van diverse Hengelose ondernemers. Zijn kunst is op meerdere plekken in de Hengelose binnenstad te zien.


Re-intergratie trajecten en nog veel meer

Om zijn boterham te verdienen is Ymko een aantal jaren geleden gestart als re-intergratie begeleider in de dagbesteding. “Die zorgkant is een familieding denk ik, vanuit huis heb ik een sociaal-maatschappelijk opvoeding gehad. Mijn ouders waren hippies en zowel mijn vader als broer werken in de zorg. Hier ligt een mooie toekomst.” Met de steun van zijn huidige werkgever `ZVT/RVT heeft ymko eigen re-intergratie trajecten op kunnen zetten.

Onder de naam ‘Piekfyn’ grijpt Ymko de kans om al zijn passies te combineren en vanuit een hele eigen visie te ondernemen. Als re-intergratie begeleider werkt hij aan het resocialiseren van jongeren doormiddel van ICT, zoals bijvoorbeeld gameverslaving. De ICT wereld heb ik leren kennen door zelf leren te programmeren. Ik hackte nog wel eens wat op school en ik herschreef daarnaast games.”

“Bij Piekfyn proberen we verschillende projecten uit die te maken hebben met Augmented Reality, programmeren, het ontwikkelen van apps en het maken van websites. De jongeren die bij mij komen volgen een programma en werken gezamenlijk aan projecten. We zorgen ervoor dat de jongeren uiteindelijk via een stageplaats weer een goede plek in de maatschappij kunnen vinden.”
Naast het resocialiseren van jongeren gebeurd er meer binnen Piekfyn. Ymko is betrokken bij onder andere Shelter Suit (Public Award, Dutch Design Week 2017) . Hij werkt aan verschillende websites en een Augmented Reality project voor de binnenstad.


“Deze plek aan de Marskant wordt voor mij één grote speelplek. Daarnaast moet het hier huiselijk zijn, een plek waar de jongens die ik begeleid zich op hun gemak voelen. Geen standaard zorg of werkomgeving”


Wat te doen met al die ruimte?

Toen we Ymko een hele tijd terug vroegen naar zijn plannen voor de inrichting, tekende hij de hele boel uit op een stuk brown paper. Het inrichten van de ruimte pakken ze met de hele groep, stap voor stap op. Inmiddels lukt slapen in ieder geval al. Een voormalige bergruimte is omgetoverd tot slaapplek. Elke keer als we bij Piekfyn binnenlopen is er weer wat nieuws te zien! Het is mooi om te zien hoe Ymko op geheel eigen wijze een unieke woon en werkomgeving ontwikkelt.

Wij wensen Ymko veel succes met Piekfyn aan de Marskant 21 in Hengelo!

Auteur

Nienke Goossen

Conceptontwikkelaar Omwonen

""Laat je niet leiden door het bestaande, kijk naar hoe het beter kan.""

Overzicht

Bekijk alle verhalen

Overzicht

Bekijk alle verhalen